'Wereldbevolking bereikt maandag 6,5 miljard'

zakjapannertje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenAanstaande maandag zal de wereldbevolking de grens van 6,5 miljard bereiken, zo heeft het gezaghebbende Franse Nationaal Demografisch instituut (INED) vandaag gemeld. Volgens het instituut is er een kans van vijftig procent dat de baby die symbolisch de 6,5 miljardste aardbewoner wordt, in AziŽ gebaard zal worden.

Het instituut, dat eerder al liet weten de 6,5 miljardste aardbewoner dit jaar te verwachten, baseert zich op cijfers van de Verenigde Naties (VN). Volgens een Franse woordvoerder is het echter mogelijk dat de 6,5 miljard al eerder is bereikt of dat de grens wellicht pas over enkele jaren wordt overschreden.

Op 11 juli 1987 werd in KroatiŽ Matej Gaspar symbolisch uitgeroepen tot vijf miljardste wereldburger, twaalf jaar later (19 juli 1999) was de aardbevolking volgens de VN alweer met een miljard gegroeid tot zes miljard. Ruim zes jaar later zijn er dus officieel 6,5 miljard mensen op de wereld, waarvan meer dan de helft in de zes landen China, India, de Verenigde Staten, IndonesiŽ, BraziliŽ en Pakistan woont.

In 1950 woonden er nog maar ruim 2,5 miljard mensen op de wereld. Tegenwoordig worden er elke dag ongeveer 365 duizend kinderen geboren. 57 procent van deze geboortes vindt plaats in AziŽ en 26 procent in Afrika; Europa en Noord-Amerika blijven hier met respectievelijk vijf en drie procent ver bij achter. De verwachting is dat de bevolkingsgroei tot nul zal afvlakken bij een bevolking van 9 Š 10 miljard.Wereldbevolking 1750-2050 in miljarden (Bron: VN)