Motie van wantrouwen vice-premier België

Icoon PolitiekNaar aanleiding van uitlatingen van de Belgische vice-premier Freya van den Bossche heeft de oppositie in de Belgische Tweede Kamer een motie van wantrouwen tegen haar ingediend. Het Vlaams Belang, de N-VA en het CD&V tolereren haar uitlatingen tegenover de Nederlandse ministers niet. Zo zette de vice-premier ministers voor gek door hun uiterlijk te bespotten en hen stijf en kleinburgerlijk te noemen.

CD&V-fractieleider Pieter de Crem, die de motie had ingediend, vond Van den Bossche lichtzinnig en onbekwaam in haar vak. "Uw collega's kunnen enkel hopen dat u zo snel mogelijk verdwijnt op het departement. U richt enkel schade aan. Dit is een echte schande. Een klein land als het onze kan dit niet verdragen." Volgens Crem schaden haar opmerkingen de verhoudingen tussen Nederland en België. Ook komen haar uitspraken de onderhandelingen over het kanaal Gent-Terneuzen en de spoorlijn IJzeren Rijn niet ten goede.

Gerolf Annemans van het Vlaams Belang raadde haar aan dat ze zich minder focust op haar babe-gehalte. Hij vindt dat haar uitspraken "arrogantie, overmoed en onbeschoftheid" uitstralen. Leider Bourgeois van N-VA betitelt Van den Bossche als een 'gehypt product'. Hij zegt zich als minister van buitenland te schamen voor haar kritiek. "Je zult maar net op het punt staan vier Schelde-verdragen te tekenen. Je zult maar net gaan onderhandelen over een nieuw Beneluxverdrag."

Van den Bossche heeft inmiddels opnieuw haar excuses aangeboden. "Ik ben fout geweest en het zal nooit meer gebeuren." Ze voegt daarbij toe dat Nederland wel verkeerd aan het bezuinigen is. "Mensen vallen uit de boot, de consumptie en economische groei daalt en is er minder werk. België gaat daar anders mee om." Ze zegt echter ook dat ze deze analyse niet had mogen koppelen met haar uitlatingen over de Nederlandse ministers.