Staatssecretaris is zwerfafval beu

Icoon PolitiekGemeenten en bedrijven krijgen tot 1 maart om het zwerfafval op straat op te lossen. Lukt dit niet, dan wordt op blikjes en plastic flesjes statiegeld geheven. Dat heeft staatssecretaris Van Geel van Milieu de Tweede Kamer laten weten. De Staatssecretaris maakt zich er zorgen over dat de hoeveelheid zwerfafval nog steeds niet afneemt.

Van Geel betreurt het dat de gemeenten en het bedrijfsleven het niet eens kunnen worden over de inzameling van zwerfafval. De partijen waren dichtbij een akkoord, maar ze zijn het nog niet eens. Van Geel wil dat het bedrijfsleven de gemeenten een bedrag betaalt voor het zwerfafval, en dat de gemeenten dan meer doen om het op te ruimen. Het bedrijfsleven en de gemeenten steggelen over de hoogte van de bijdrage.

In 2001 werd overeengekomen dat het zwerfafval eind dit jaar met 45 procent verminderd zou zijn. Voor blikjes en petflesjes moest dat 80 procent zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat dit met een afname van tussen de 11 en 20 procent niet lukt.