'NAC Breda heeft langste clubnaam ter wereld'

stevenloyens en Helsie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon SportNAC Breda heeft de langste voetbalclubnaam ter wereld, zo meent de Britse krant The Guardian in de rubriek 'The Knowledge', waarin wetenswaardigheden aan bod komen. De naam van de Brabantse club lijkt op het eerste gezicht niet zo lang, maar als je de verschillende afkortingen van de gecombineerde clubs NOAD en ADVENDO voluit schrijft, kom je uit op maar liefst 86 letters.

Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda blijft in de lijst Clwb PÍl-droed Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (67 tekens) uit Anglesey, een eiland in Wales, ruim voor. Overigens gaf The Guardian NAC nog een letter meer, door Nuttig te vervangen door Nutting.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, het dorp waar de Welshe club vandaan komt, heeft wel de langste naam qua gemeentes in Europa. In het Nederlands betekent de naam ongeveer Sint-Maria's Kerk in de holte van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de kerk van Sint-Tysilio bij de rode grot. Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupok
aiwhenuaakitanarahu (92 letters) in Nieuw-Zeeland en Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilokphop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Maha Sathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathatthiya Witsanumum Prasit (170), de originele naam van de Thaise hoofdstad Bangkok, blijven de plaats wereldwijd echter voor.

Het wachten is nu op een verkiezing voor moeilijkst uitspreekbare clubnaam en de ontdekking van voetbal in Nieuw-Zeeland en Thailand.