Tbs voor gruwelmoord op vader

Icoon Misdaad In Den Bosch heeft de rechter de 22-jarige Marc D. uit Oss veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechter achtte het bewezen dat D. zijn 56-jarige vader op 1 juni op gruwelijke wijze heeft vermoord. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Tijdens de rechtszaak kwamen gruwelijke details over de moord naar boven. D. wurgde zijn vader eerst, legde hem met zijn hoofd in een brandende open haard en stak hem verscheidene keren met een mes. Volgens deskundigen lijdt Marc. D. aan waanideeën en is hij ziekelijk achterdochtig.

D. beweerde tijdens de rechtszaak dat zijn vader hem als kind seksueel misbruikte. Dit kon door niemand bevestigd worden. Het beweerde misbruik zou ook een waanidee kunnen zijn. Deskundigen achtten D. volledig ontoerekeningsvatbaar. Zo werd zijn gedrag in de nacht dat hij zijn vader doodde, aangestuurd vanuit een psychose.

Volgens de advocaat van D. handelde hij uit noodweer. Daarom pleitte hij voor vrijspraak. De rechtbank deelde die opvatting niet. Ook plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis zou niet volstaan.