Geen bom in stilgezette stoptrein

Icoon VervoerEen stoptrein van Utrecht naar Schiphol is vanochtend kort voor half negen stilgezet voor de Schipholtunnel. Aan boord van de trein bevond zich een man met een koffer die zich verdacht gedroeg, aldus de politieagent die hem opmerkte.

De coupé waarin de verdachte zat werd ontruimd, zodat een bomverkenner de bagage van de man kon controleren. De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. De gevolgen voor het treinverkeer waren te overzien. Spoorbeheerder ProRail kreeg na een uur toestemming om andere treinen langs de stilgezette stoptrein te laten rijden.

Internationale trein
Op 1 november werd bij Amsterdam CS een internationale trein stilgezet omdat twee mannen zich verdacht zouden gedragen. De twee waren gekleed in traditionele islamitische kledij en kwamen terug van een viering van het suikerfeest. Om een islamitische reiniging uit te kunnen voeren, bezochten zij enkele toiletten.

Passagiers bestempelden dit als verdacht gedrag, maar de mannen bleken niets kwaads in de zin te hebben gehad.

Update 9.59 uur
De bomverkenner heeft rond half tien vastgesteld dat er geen explosieven in de koffer van de man zaten.

Hoewel de coupé waar de verdachte man in zat werd ontruimd, moesten overige passagiers lange tijd in de trein blijven. Volgens één van de reizigers zat het voertuig 'bomvol', maar bleef vrijwel iedereen rustig en laconiek onder het gebeuren. Pas na anderhalf uur reed de trein weer verder.