Grote ophef om tennissende peuter

Daniel, de tennissende baby In Zweden is enorme commotie ontstaan over een vader die zijn kind van twintig maanden oud tot proftennisser wil opleiden. Hij begon hiermee toen het kind de leeftijd van één jaar bereikte. In eerste instantie bestond de training uit een uur balbeheersing per dag. Inmiddels staat Daniel Stanojevic, ongeveer even groot als zijn tennisracket, met zijn vader dagelijks op de tennisbaan in Norrköping.

Het tennissen zit in het bloed van het gezin Stanojevic, dat in de jaren negentig vanuit voormalig Joegoslavië naar Zweden vluchtte. Vader begon als tennistrainer en de twaalfjarige broer van Daniel staat reeds in de top tien van Zweden. Laatstgenoemde begon op vierjarige leeftijd te tennissen.

Stanojevic senior heeft echter nog grotere plannen voor zijn kind, dat nog in een luier op de baan staat. "Daniel moet de beste speler ter wereld worden. Daar zal ik voor vechten, anders heeft mijn leven geen zin. Een alternatief is er niet."

De plannen van vader Stanojevic hebben in Zweden tot een felle discussie geleid. Hoewel de baby een extreme uitzondering is, meldden Zweedse ouders hun kinderen op steeds jongere leeftijd aan bij een sportclub: tennisles voor vierjarigen is allang geen uitzondering meer.

Een Zweedse hoogleraar in de fysiologie geeft aan dat zo vroeg trainen geen enkele zin heeft. "Kinderen voelen zich het meest onder druk staan bij sporten waar geld te halen is of waarvoor de uitrusting duur is." Dat gaat volgens vader Stanojevic niet op. Die vindt dat er de nodige discipline moet komen kijken bij een sport, naast het leuke aspect.