Nieuwe wetgeving tegen rassenrellen Sydney

Bralkruk had ons via de nieuws-submit te melden:

De Australische politie krijgt in Sydney extra bevoegdheden om te voorkomen dat de rassenrellen van zondag en maandag een vervolg krijgen. Zondag vielen horden blanke Australiërs iedereen met een Midden-Oosters uiterlijk bij Cronulla Beach aan. Gisteren togen inwoners van Libanese komaf met honkbalknuppels naar de rijke wijken bij het strand. Ze vernielden winkel en auto's, plunderden sommige zaken en vielen omstanders aan. Volgens de politie waren de rellen van gisteren een vergeldingsactie van jongens van Arabische herkomst.

De parlementariërs van de deelstaat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, moeten vandaag in een spoedzitting een reeks wetten goedkeuren die de politie extra bevoegdheden geeft. Met die wetgeving krijgt de politie het recht drankwinkels te sluiten in tijden van sociale onrust. Verder kunnen auto's van relschoppers worden geconfisqueerd. Relschoppers riskeren met de nieuwe wetgeving tot maximaal 15 jaar celstraf.

Momenteel circuleren er volgens de politie zowel onder blanken als Arabieren SMS-berichten waarin wordt opgeroepen komend weekeinde opnieuw slag te leveren.