Verzoek om clementie 'Tookie' afgewezen

Icoon MisdaadGouverneur van CaliforniŽ Arnold Schwarzenegger heeft het verzoek om clementie van Stanley 'Tookie' Williams afgewezen. De oud-bendeleider zal daarom zo goed als zeker dinsdag om ongeveer 09.00 uur Nederlandse tijd geŽxecuteerd worden. Dit omdat hij bij twee gewapende overvallen in 1979 vier mensen vermoord zou hebben.

Williams is oud-leider en ziet zichzelf als mede-oprichter van de gewelddadige en beruchte Crips-bende, die vooral in zwarte wijken van grote Amerikaanse steden actief is. In 1981 werd hij opgepakt omdat hij vier mensen vermoord zou hebben, Williams heeft dit echter altijd ontkend. In gevangenschap beterde 'Tookie' zijn leven en schreef hij negen kinderboeken en een autobiografie over de gevaren van bendes. Ook werd er in 2004 een film over zijn leven gemaakt: 'Redemption: The Stan Tookie Williams Story'. De afgelopen jaren werd Williams steevast genomineerd voor de Nobelprijs voor Vrede, zonder daar overigens daadwerkelijk kans op te hebben gemaakt.

De naderende executie van de 51-jarige Williams kwam de afgelopen weken volop in het nieuws, onder meer door toedoen van rapper Snoop Dogg, die voor de terdoodveroordeelde in de bres sprong. Snoop Dogg maakte zelf ooit deel uit van de Crips-bende. Volgens de rapper en andere aanhangers van Williams weerhouden zijn boeken tienduizenden jongeren ervan om zich aan te sluiten bij een bende. Ook acteurs Jamie Foxx, die de rol van Williams speelde in de eerder genoemde film, en Mike Farrell spraken zich uit tegen de executie van Williams.

Schwarzenegger is echter overtuigd van de schuld van Williams en toonde zich niet bereid tot vergiffenis. Eerder vandaag weigerde een federaal hof van beroep de zaak al te heropenen. Hierdoor zal Williams hoogstwaarschijnlijk dinsdag vlak na middernacht lokale tijd een dodelijke injectie toegediend krijgen. Williams en zijn advocaten kunnen alleen nog hopen op ingrijpen van het federale Hooggerechtshof, waar men nu in cassatie is gegaan. Als ook dat hof de executie niet verhindert, wordt de oud-bendeleider de twaalfde persoon die, sinds de herinvoering van de doodstraf in 1977, geŽxecuteerd zal worden in CaliforniŽ.


Stanley 'Tookie' Williams