Weer rellen in Sydney

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

In Australië zijn vandaag weer rellen uitgebroken in Sydney. In sommige wijken reden jongeren gewapend met honkbalknuppels rond en vierden hun woede bot op auto's en winkelruiten. De ongeregeldheden volgen op de hevige rassenrellen van gisteren op het strand van Cronulla. Horden blanke Australiërs sloegen in op politieagenten en op iedereen met een Midden-Oosters uiterlijk. Later volgden tegenaanvallen van allochtone jongeren, die auto's onder handen namen en een man neerstaken. In totaal vielen er 31 gewonden.

Oorzaak van de rellen van gisteren zou de mishandeling van twee strandwachters door jongeren van Libanese komaf zijn geweest. Zowel aan de rellen van gisteren als aan die van vandaag ging druk 'overleg' per gsm-telefoons vooraf. Zo werden er gisteren massaal sms'jes verstuurd met de oproep om alle allochtonen van het strand bij Cronulla te verjagen.

'Meer tolerantie'
De Australische premier John Howard heeft woedend gereageerd op de onlusten. Hij wil dat de verantwoordelijken voor de rassenrellen snel worden gepakt. Blanke racisten zouden de aanstichters zijn. Op de televisie deed hij een oproep voor etnische en religieuze tolerantie: ''Aanvallen van mensen op basis van hun ras, hun uiterlijk en hun etniciteit is totaal onacceptabel en moet door alle Australiërs worden verworpen ongeacht hun eigen achtergrond en hun politieke voorkeur.''

De premier ontkende overigens dat recente waarschuwingen over mogelijk islamitisch terrorisme van eigen bodem de rellen zouden hebben aangewakkerd.


Iedereen met een niet-Australisch uiterlijk is doelwit