Acteur Richard Pryor (65) overleden

SunChaser, HenriOsewoudt, static en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Richard Pryor (1940-2005)In een ziekenhuis in Californië is vandaag de Amerikaanse komiek en acteur Richard Pryor overleden. Pryor, die al bijna twintig jaar aan de ziekte multiple sclerosis leed, had vanochtend in zijn huis een hartaanval gehad. "Hij genoot van het leven tot het einde", verklaarde zijn vrouw Jennifer Lee. "Hij stierf met een lach op zijn gezicht." Pryor werd 65 jaar oud.

Door zijn ziekte was Pryor de laatste jaren gekluisterd aan een rolstoel. Zijn laatste grote filmrollen speelde hij begin jaren '90. De komiek begon als stand-up comedian, en maakte naam met harde teksten. Hij stond bekend om het veelvuldig gebruik van het woord 'nigger', maar zwoer dat af nadat hij in 1979 een reis door Afrika had gemaakt. In 1980 haalde de acteur het nieuws door zichzelf onder invloed van drugs in brand te steken. Het incident haalde hij in de jaren daarna meerdere keren als grap aan in zijn shows.

De acteur speelde onder meer in 'See No Evil, Hear No Evil', 'Brewster's Millions', 'Harlem Nights', 'Superman III' en 'The Muppet Movie'. Met collega-acteur Gene Wilder was hij in meerdere films te zien, en vormde hij een komisch duo. Zijn laatste filmoptreden vond plaats in 1997, toen hij een kleine rol had in David Lynch' 'Lost Highway'.

Richard Pryor in een rolstoel
Richard Pryor bij een filmpremière in 2000