'De 'Iron Lady' weet 't allemaal niet meer zo goed'

Margaret ThatcherDe Britse oud-premier Margaret Thatcher weet het allemaal niet meer zo goed. Volgens haar dochter Carol is het geheugenverlies van de IJzeren Dame zo groot dat 'ze aan het eind van een zin het begin niet meer weet'. De 80-jarige politica, die haar land van 1979 tot 1990 leidde, zou nog maar weinig om handen hebben.

Carol, een tweelingzus van de omstreden Mark Thatcher, deed haar uitspraken in de Britse krant de Daily Mail. De journaliste leefde jarenlang in de anonimiteit, maar is momenteel 'hot' in het Verenigd Koninkrijk nadat ze vorige week de Britse versie van het tv-programma 'Bobo's in de Bush' won. Volgens de 52-jarige Carol neemt haar moeder nog slechts kleine beetjes van het nieuws in zich op. Lezen gaat de oud-premier ook moeilijk af.

Tot 2001 gaf de barones nog lezingen, maar op advies van haar dokter is ze daar destijds mee gestopt. Ze is momenteel voor de conservatieve Tories nog wel lid van het Hogerhuis. De afgelopen jaren werd ze meerdere keren getroffen door kleine hersenbloedingen. Vorige week werd Thatcher in het ziekenhuis opgenomen, omdat ze zich zwak voelde. Een dag later mocht ze echter weer naar huis. In oktober vierde de 'Iron Lady' haar 80e verjaardag. Voor de 650 gasten, waaronder koningin Elizabeth II en premier Tony Blair, hield ze toen nog wel een toespraak.