Oud-bondskanselier Schröder onder vuur

De Duitse oud-bondskanselier Schröder ligt onder vuur vanwege zijn nieuwe baantje. Hij wordt bestuursvoorzitter van het bedrijf dat de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland gaat aanleggen. Pikante aan de zaak is dat hij zelf voor de aanleg van de leiding heeft besloten, vlak voordat hij aftrad als bondskanselier.

De nieuwe leiding wordt 1500 kilometer lang, moet in 2010 klaar zijn en kost vier miljard euro. Schröders eigen SPD heeft verontwaardigd gereageerd. "Iemand haalt hier persoonlijke gewin uit zijn eigen politieke beslissingen" zo zei SPD-Bondsdaglid Stephan Hilsberg. Ook andere partijen fronsen hun wenkbrauwen. "Het hele zaakje stinkt", vindt Reinhard Bütikofer, voorman van de Groenen die tot voor kort in de coalitie zaten met Schröders SPD.

Markus Löning van de liberale oppositiepartij FDP stelt onomwonden dat Schröder van de functie af moet zien. "Politici mogen niet voor bedrijven werken, die ze vroeger in hun werk hebben ondersteund". Schröder zelf heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.