Geen uitjes naar Grootste Kerstboom

Kerstboom LopikEen VIP-uitje naar de grootste kerstboom van de wereld zit er dit jaar niet in. De politie en de brandweer willen niet dat de Zendmast Lopik in IJsselstein wordt bezocht door 'vreemden'. De Gerbrandytoren staat namelijk landelijk gekwalificeerd als 'A-object in het kader van terrorisme'.

De Stichting Kerstboom had de uitjes bedacht als tegenprestatie voor de sponsors van het kerstproject. Daarnaast waren er kaartjes verkocht aan particulieren die graag een bezoek wilden brengen aan de zendmast. "Dit slaat de bodem onder onze sponsoring uit", zegt voozitter Ton Westland van de stichting. Volgens hem is er vooraf overleg gepleegd met de brandweer. Maximaal veertig personen tegelijk zouden de toren in mogen. Het ging echter mis toen eigenaar KPN van het betonnen deel van de mast, een schriftelijk verklaring van de brandweer wilde. Hierop kwam er overleg met de politie. Toen kwam de terrorisme-status van de mast naar voren.

Westland is boos en teleurgesteld. "Bedenk je iets leuks zegt de politie: mag niet, terrorisme hè. De Tweede Kamer is vast A-object. Daar worden gewoon rondleidingen gehouden." De financiële problemen die Westland verwacht als gevolg van het debacle hebben op dit moment geen gevolgen voor de superkerstboom. Alleen vraagt Westland zich wel af of hij zich volgend jaar nog wil inzetten voor de kerstboom.