Paracetamol veroorzaakt helft falende levers

beldoire (vertaald!) had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon WetenschapWetenschappers beweren dat de veelgebruikte pijnstiller paracetamol de hoofdoorzaak is van falende levers in de Verenigde Staten. 622 patiënten die voor acute leverbehandeling zijn behandeld tussen 1998 en 2003 zijn door de onderzoekers geanalyseerd.

Het aandeel van paracetamol bij falende levers is drastisch toegenomen van 28 procent in 1998 tot 51 procent in 2003. Volgens de onderzoekers kan tien gram paracetamol (ongeveer twintig pillen) de dood tot gevolg hebben doordat de lever niet meer zal werken.

Het onderzoeksteam uit de Verenigde Staten concludeert daarom dat twintig pillen dodelijk zijn. Het maximaal aantal pillen per dag voor een volwassene is acht. Experts zeggen dat restricties op de verkoop van pijnstillers in Engeland heeft geleid tot een vermindering van het aantal dodelijke gevallen.

In Engeland mogen sinds 1998 apothekers niet meer dan een pak van 32 paracetamol pillen aan één persoon verkopen. Andere verkopers zoals supermarken mochten vroeger niet meer dan 24 tabletten verkopen. Nu is dat aantal teruggebracht tot zestien.

Van de 275 gevallen waarbij pijnstillers betrokken waren, was 48 procent per ongeluk gebeurd, en was het bij 44 procent een zelfmoordpoging. Meer dan een kwart eindigde met de dood. Veel mensen die niet de intentie hadden een 'overdosis' te nemen, namen vaak andere producten waar ook paracetamol in zat verwerkt.

Paracetamol staat ook wel bekend als acetaminophenol.