GL en SP: Verdonk moet weg om 'Congo'

PolitiekGroenLinks en de SP vinden dat minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken moet opstappen. De SP gaat er daarbij van uit dat Verdonk de eer aan zich zelf zal houden en vrijwillig haar biezen pakt. Reden is de conclusie van de commissie-Havermans dat Nederland in een aantal gevallen per ongeluk asielgegevens heeft verstrekt aan Congo. Het ging daarbij nooit om inhoudelijke informatie maar wel om gegevens waaruit blijkt dat een betrokkene een voormalige asielzoeker was. Ook dit is verboden.

Verdonk had eerder aan de Tweede Kamer laten weten dat ons land nooit info aan de Congolese autoriteiten had verstrekt. Volgens de commissie-Havermans is er echter abusievelijk op een aantal formulieren aangekruist dat een betrokkene asiel had gevraagd. ''Die informatie, maar ook niet meer dan dat, is verschaft aan Congo'', aldus Havermans. Het betreft menselijke fouten die zijn gemaakt in een zeer ingewikkeld proces dat voorafgaat aan de uitzetting van een afgewezen asielzoeker.

Verdonk zal later vandaag op de conclusies uit het rapport van de commissie reageren. In juni van dit jaar liet PvdA-Kamerlid Klaas de Vries overigens al weten dat Verdonk moest opstappen door deze affaire.