Burgemeester weggestemd na seksschandaal

James WestBurgemeester James West van de Amerikaanse stad Spokane is in een recall weggestemd, nadat een krant eerder dit jaar onthulde dat de politicus via internet contact zocht met jonge homoseksuele mannen. West bezocht chatrooms, en maakte afspraakjes met de jongens die hij daar leerde kennen. De 54-jarige burgemeester zou de mannen die hij ontmoette zelfs werk bij de lokale overheid hebben beloofd.

Een alleenstaande moeder nam het initiatief voor het referendum dat moest beslissen over het aanblijven van West. Shannon Sullivan verklaarde dat ze wil dat haar negenjarige zoon trots kan zijn op de burgemeester van de stad. "Dit is geen anti-homo stemming. Ik zou hetzelfde gedaan hebben als de burgemeester achter 17-jarige meisjes was aangegaan", verklaarde Sullivan. Bij het referendum, dat dinsdag werd gehouden, stemde bijna tweederde van de kiezers tegen de politicus.

De coming-out van West was extra pikant omdat de conservatieve Republikein als politicus bekend stond om zijn anti-homo standpunten. Zo steunde hij als senator ooit een voorstel dat homo's en lesbiënnes verbood om les te geven op openbare scholen. Op een persconferentie verklaarde de afgezette burgemeester dat hij van plan is om de krant Spokesman-Review aan te klagen. Het dagblad bracht de zaak aan het rollen door iemand in te huren die zich in chatrooms voordeed als een 18-jarige student. De 'jongeman' wist contact te leggen met West. Virtuele conversaties tussen de twee werden vervolgens in de openbaarheid gebracht. Volgens West, die uit de gesprekken naar voren kwam als iemand die enorm worstelde met zijn geaardheid, is het publiceren van het materiaal een inbreuk op zijn privacy geweest.