'Podcast' is woord van het jaar

beldoire had ons via de nieuws-submit te melden:

iPodDe term 'Podcast' is uitgeroepen tot 'Woord van het Jaar' door de New Oxford American Dictionary. Het woord wordt begin volgend jaar opgenomen in de online-versie van het woordenboek. De term krijgt de betekenis: 'een digitale opname van een radiouitzending of gelijksoortig programma, dat beschikbaar wordt gesteld om te downloaden naar een persoonlijke audio-speler'. Een lange term voor een woord dat al veel gebruikt wordt in Engelstalige landen, en aan populariteit wint in Nederland en andere landen.

Het woord is verzonnen door journalist Ben Hammersley. Al is het woord afgeleid van de zeer populaire iPod, een 'podcast' kan worden afgespeeld op bijna elke draagbare muziekspeler. De term is bekritiseerd omdat het teveel krediet zou geven aan Apple, het bedrijf dat de iPod heeft gemaakt. Het bedrijf heeft vrij weinig gedaan aan de ontwikkeling van podcasts en dus willen sommigen de term aanpassen naar 'blogcasting' of 'audioblogging'.

Sinds Apple in juni van dit jaar een podcasting sectie in hun iTunes shop erbij heeft gemaakt is de populariteit alleen maar toegenomen. Vorig jaar wisten weinig mensen wat het was. Woorden die het woordenboek niet haalden waren andere technische termen zoals 'lifehack' 'rootkit', 'bird flu' en 'sudoku'.