Maatregelen tegen AIVD-medewerker

Icoon PolitiekDe Tweede-Kamerfractie van de LPF heeft van het kabinet opheldering geëist over het onderzoek dat de inlichtingendienst AIVD in 2002 naar de toenmalige top van die partij heeft gedaan. Dit meldde LPF-Kamerlid Mat Herben vandaag in de Tweede Kamer. Uit het AIVD-onderzoek zou onder meer zijn gebleken dat Pim Fortuyn seks had met minderjarige jongens.

Herben zei verbaasd te zijn over het uitlekken van diskettes met AIVD-informatie, die misdaadverslaggever Peter R. de Vries in handen kreeg. Volgens De Vries staat er op de diskettes onder meer informatie over het seksleven van Fortuyn en andere (oud-)leden, onder wie Herben zelf, van de LPF. De LPF-fractie wil uiterlijk dinsdagochtend 10.00 uur een brief over de kwestie ontvangen, dit zodat de Kamer er eventueel 's middags over kan debatteren.

Update 19:15
Het hoofd van de AIVD, S. van Hulst, zal maatregelen nemen tegen de medewerker van de veiligheidsdienst die vermoedelijk betrokken is geweest bij het in handen van De Vries laten vallen van de bewuste diskettes. Dit heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken vandaag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder had de Rotterdamse burgemeester en korpsbeheerder Opstelten al opgeroepen de zaak te onderzoeken en de verantwoordelijke eventueel strafrechterlijk te vervolgen.

De betreffende medewerker zou de gevoelige diskettes in zijn lease-auto hebben laten liggen toen hij deze omruilde. De man werkte ten tijde van het gebeuren nog bij de Regionale Inlichtingendienst Rotterdam-Rijnmond, een afdeling van de politie die tevens dienst doet als regionale voorpost van de AIVD.

Behalve rapportages over het seksleven van enkele LPF-leden zouden er ook verslagen van volgacties en infiltraties van de AIVD in onder meer milieuactiegroepen op de diskettes staan. Verder staan er telefoonnummers op van medewerkers van de AIVD, van buitenlandse diensten en van contacten bij bedrijven, aldus De Vries. De journalist meldde dat er tevens "privé-correspondentie" op de diskettes te vinden is. Als voorbeeld noemt hij een sollicitatiebrief, gericht aan de AIVD, van de man die de diskettes zou hebben laten slingeren.

In een reactie meldt de AIVD niet te kunnen inschatten hoe vertrouwelijk de informatie is. Volgens de veiligheidsdienst wil De Vries de diskettes niet overhandigen. De AIVD wees de programmamaker er al eerder op dat het openbaar maken van eventuele staatsgeheimen een misdrijf is, waarvoor De Vries de gevangenis in zou kunnen moeten.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken noemde het lekken van de AIVD-gegevens "buitengewoon ernstig". Hij benadrukte wel dat het om redenen van staatsveiligheid vaker gebeurt dat de AIVD de achtergronden en integriteit van politici onderzoekt. Ook meent de minister dat De Vries zich moet realiseren wat voor belangrijke rol de misdaadverslaggever zelf speelt. "Ik zal met grote belangstelling naar de uitzending kijken", aldus Remkes.

De Vries meldde dat hij aanstaande zondag in zijn televisieprogramma "terughoudend" zal zijn met het geven van informatie over de op de diskettes aangetroffen bestanden. Zo zei hij, behalve Fortuyn, geen politici bij naam te noemen van wie de "seksuele escapades zijn gevolgd". De Vries zei tevens informatie te hebben over een politicus die ooit een zelfmoordpoging heeft gedaan, maar dat hij ook daar verder niets over zal zeggen.

De wannabe-politicus gaf als reden voor zijn publicatie dat hij mensen wil laten zien "hoe bespottelijk het is dat dit zomaar op straat ligt". Volgens De Vries wist de AIVD-medewerker niet dat hij de diskettes kwijt was en wilde hij ze ook niet terug. De Vries zou bij de medewerker hebben aangebeld en de diskettes hebben aangeboden, waarop de persoon weigerde. Bij het bepalen van welke informatie hij zal uitzenden, zegt De Vries geen rekening te houden met zijn eigen politieke toekomst.

-
Vanavond @ 22:20, Nederland 3: NOVA: Verbijstering over vondst AIVD-diskettes
Zondag 11 december @ 20:35, SBS 6: Peter R. de Vries, misdaadverslaggever: alle onthullende details