25 procent kinderen EU te zwaar

Icoon GezondheidEén op de vier kinderen in de Europese Unie (EU) is te zwaar. Elk jaar komen er 400 duizend kinderen met overgewicht bij, zo zei Europees Commissaris van Gezondheid Markos Kyprianou vandaag. De commissaris meldde dit onder meer om mensen uit te nodigen met oplossingen te komen voor het probleem.

"De tieners met overgewicht van vandaag zijn de slachtoffers van hartaanvallen en diabetes van morgen", aldus Kyprianou. De EU heeft zelf al maatregelen genomen, maar hoopt op meer ideeën om overgewicht tegen te gaan. Zaken die Kyprianou zich afvraagt, zijn bijvoorbeeld hoe schoolmaaltijden gezonder gemaakt kunnen worden en hoe men Europeanen meer kan laten bewegen. De commissaris wil gebruik maken van de reacties om volgend jaar voorjaar zijn plannen te presenteren.

Ongeveer 27 procent van de mannen en 38 procent van de vrouwen in de 25 EU-landen kampt met overgewicht. Zeven procent van de gezondheidsuitgaven in de EU zijn ten behoeve van het tegengaan van dit verschijnsel. Spanje, Portugal en Italië kennen percentueel gezien de meeste mensen met een te groot lichaamsgewicht. In september van dit jaar bleek uit onderzoek dat het overgewicht in Nederland de komende jaren waarschijnlijk flink zal toenemen.

Eerder besloot de Europese Commissie al dat etiketten duidelijker moeten vermelden hoeveel suiker en vet een product bevat. Ook moeten aanduidingen als "light" en "gezond" tegenwoordig bewezen worden.