Ziekenhuis ontzet ouders uit ouderlijke macht

Icoon Medisch De artsen van een zwaar gehandicapt kind hebben zijn ouders uit de ouderlijke macht laten zetten, omdat die niet snel genoeg een beslissing konden nemen. De behandelende arts van het kind wilde de dosis morfine verhogen, maar daar stemden de ouders niet mee in.

Daarom schakelde het hoofd van de afdeling van het universitaire VU Medisch Centrum in Amsterdam de Raad voor de Kinderbescherming in, met het argument dat een snelle beslissing nodig was om het 'om een zaak van leven en dood ging, en de baby vreselijk leed'. De ouders weigerden in te stemmen met een verhoging van de dosis morfine omdat de baby geen pijn zou hebben. De rechter in Haarlem was het echter met de artsen eens, en ontzette de ouders vrijdag uit hun ouderlijke macht.

De baby, die met een dwarslaesie ter wereld kwam, ligt op dit moment in een coma door de behandeling met morfine. Door de dosis te verhogen, zouden volgens de advocaat van de familie de eerste stappen gezet zijn tot levensbeŽindiging. Dit is niet bevestigd, maar de artsen hebben wel aangegeven geen nut te zien in verdere medische behandeling.