Forse eisen tegen Haarlemse jeugdbende

JustitieJustitie heeft tegen een negenkoppige jeugdbende uit Haarlem zware straffen geëist. Vijf van hen hoorden straffen eisen van maar liefst 8 tot 14 jaar. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor 16 gewapende overvallen in Haarlem en Velsen-Noord en omgeving. Onder meer de Fortisbank in Heemskerk, de ABN-Amrobank in Bloemendaal, Wedkantoor Champions in Haarlem en de McDonalds in Velserbroek werden door de overvallers bezocht. De totale buit wordt geschat op ruim 60.000 euro.

De advocaten noemden de eisen veel te hoog. Ze wezen erop dat veel verdachten nog minderjarig waren toen de feiten gepleegd werden. Toch besloot het Openbaar Ministerie vijf van de negen als volwassenen te vervolgen, hetgeen mogelijk is als de ernst van de feiten daartoe aanleiding geeft.

De hoogste strafeis van 14 jaar was voor een 18-jarige Turkse jongen uit Haarlem. Het OM ziet hem als degene die op de achtergrond de lakens uitdeelde. Zijn advocate betoogde dat 2 jaar meer op zijn plaats zou zijn. Hij was 17 ten tijde van de misdaden. Ze wees de rechtbank op de persoonlijkheid van haar cliënt, die nog erg kinderlijk zou zijn. Tevens somde ze de omstandigheden op waaronder haar cliënt in Nederland opgroeide: hij kwam op 3-jarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland, maar wacht nog steeds op een verblijfsvergunning. ''Omdat hij eerder is veroordeeld. En hij krijgt om die reden ook geen werkvergunning. Daarom kon hij ook zijn opleiding niet afmaken. De directeur van zijn school wilde hem niet terug om de naam van de school hoog te houden. Geen school, geen werk, de situatie van mijn cliënt werd uitzichtloos'', aldus de raadsvrouw. Na zijn celstraf zal de jongen overigens sowieso het land worden uitgezet, omdat door zijn strafrechtelijke verleden nu helemaal niet meer in aanmerking komt voor een verblijfstatus.

Ook andere advocaten wezen op de kinderlijke gedragingen van hun jonge cliënten. Zo zei de advocaat van een jongen die 12 jaar hoorde eisen dat deze nog bij zijn ouders woont. Tekenend voor zijn onvolwassenheid is volgens de raadsman dat hij ooit bewusteloos in het ziekenhuis is beland nadat hij te veel alcohol had gedronken.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.