Proces tegen Hofstadgroep van start

Icoon Terrorisme In Amsterdam-Osdorp gaat vandaag het proces tegen veertien vermeende leden van het terreurnetwerk de Hofstadgroep van start. Volgens justitie is dit het netwerk rondom de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. Voor vandaag en morgen zijn alle verdachten opgeroepen om aanwezig te zijn. B. heeft al aangegeven niet aan deze oproep gehoor te geven.

De rechtbank heeft voor het proces 2,5 maand uitgetrokken. Het meer algemene deel en het horen van een getuige en getuige-deskundige staan voor vandaag en morgen op het programma. De getuige is de 17-jarige Malika, ex-vrouw van een van de verdachten. Islamoloog Peters zal worden gehoord als getuige-deskundige, omdat hij de radicale geschriften en ander materiaal heeft onderzocht.

De strafzaken per individu zullen naar verwachting vanaf donderdag worden behandeld. Daarbij komt Mohammed B. als eerste aan bod. Ook hier is onduidelijk of hij voor de rechter wil verschijnen. Mogelijk gebeurt dit op bevel van de rechtbank. B. werd eerder al tot levenslang veroordeeld voor de moord op Theo van Gogh. Daarom kan hij in het proces tegen de Hofstadgroep niet nog meer straf krijgen. Toch acht het Openbaar Ministerie (OM) het noodzakelijk om hem voor de rechter te brengen, in het kader van de waarheidsvinding. Daarnaast wil ze dat B. publiekelijk verantwoording aflegt voor zijn rol in het netwerk.

Samenstelling Hofstadgroep
De vermeende leden van het terreurnetwerk bestaan uit extremistische moslims variërend in de leeftijd van achttien tot 28 jaar en hebben veelal een Marokkaanse achtergrond. Volgens de officieren van justitie Plooy en Van Dam vormden zij hun radicale gedachtengoed door het bijwonen van bijeenkomsten, het volgen van lessen en uitwisselen van geweld predikende teksten. Advocaten van de verdachten zijn van mening dat de leden niet kunnen worden veroordeeld op basis van "dozen vol gedachtegoed."

De bekendste verdachten van de Hofdstadgroep naast Mohammed B. zijn Nourredine el F., de broers Jermaine en Jason W. en Ismail A. El F. werd samen met zijn vrouw Soumaya S. (in oktober veroordeeld tot zes maanden cel) op 22 juni op metrostation Lelylaan in Amsterdam opgepakt. Hij was in het bezit van een doorgeladen machinepistool, een geluiddemper, een extra patroonhouder met kogels en veertig losse patronen. Jason W. en Ismail A. werden opgepakt tijdens de belegering in het Laakkwartier.

Update 11:23
Het Openbaar Ministerie heeft kort voor aanvang van het proces gezegd dat er concrete aanwijzingen zijn dat Nouredine el F. een aanslag voorbereidde op de Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. Aan het strafdossier is toegevoegd dat hij een medegedetineerde had verteld van zijn moordplannen.

Deze gevangene heeft de informatie doorgegeven aan justitie.