Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 48)

Icoon EredivisieFeyenoord is dit weekend de grote verliezer in de veertiende speelronde van de Nederlandse Eredivisie. De Rotterdamse club voorkwam een blamage tegen RBC Roosendaal, maar verloor toch twee dure punten op concurrenten PSV en AZ. Ajax boekte voor het eerst dit seizoen een grote zege.

Landskampioen PSV won in een matige wedstrijd met 3-0 van NAC Breda. De koploper, die dinsdag een uiterst belangrijke wedstrijd wacht tegen Fenerbahçe in de Champions League, speelde niet op zijn best, maar boekte wel de zeventiende thuiszege op rij. Alle doelpunten werden gemaakt in de tweede helft, maar voor rust had PSV eigenlijk al voor moeten staan na een gemiste strafschop van Timmy Simons. Jan Vennegoor of Hesselink maakte in het tweede bedrijf de openingstreffer voor de Eindhovenaren, Farfán bracht zijn seizoenstotaal op negen met een prachtig schot en Arouna Koné schoot de eindstand op het bord na een snelle counter.

AZ blijft met een 2-1 thuiszege op SC Heerenveen in het spoor van PSV. De equipe van Louis van Gaal, afgelopen woensdag nog succesvol in de UEFA Cup tegen Litex Lovech, had een bliksemstart want na 26 seconden had topscorer Shota Arveladze al het net gevonden. Na dit vroege doelpunt zakte de wedstrijd een beetje in, maar in de 73ste minuut sloeg de Alkmaarse formatie weer toe, dit keer via Landzaat. De international werd op prachtige wijze bediend door een hakbal van Kenneth Perez. Supersub Georgios Samaras redde de eer voor de ploeg van Gertjan Verbeek door in de slotfase de 2-1 aan te tekenen.

Feyenoord voorkwam in Roosendaal een blamage tegen RBC. De Rotterdammers stonden al binnen een kwartier op een 2-0 achterstand door doelpunten van Kpaka (al in de eerste minuut) en Loran. Sebastián Pardo maakte namens Feyenoord snel de 2-1, maar doordrukken kon de ploeg van Erwin Koeman niet. In de tweede helft redde Jonathan de Guzman een punt voor zijn ploeg door te scoren na een combinatie met Dirk Kuijt. Daarmee vervloog de eerste zege voor RBC Roosendaal, maar de club die een roerige week kende met het ingetrokken ontslag van Dolf Roks, vierde het punt als een overwinning.

Ajax herstelde zich in de ArenA van de nederlaag tegen FC Utrecht vorige week. De Amsterdammers wonnen met grote cijfers van RKC Waalwijk: 4-1. Toch kwam de ploeg van Danny Blind op achterstand door Rick Hoogendorp. Ajax stelde snel orde op zaken en na rust liep het uit naar een grote overwinning. Maduro en Sneijder brachten Ajax snel aan de leiding na de achterstand en in de slotfase gooiden Rosenberg en Babel de wedstrijd op slot.

NEC heeft zich met een 1-0 zege op aartsrivaal Vitesse gemengd in de top van de Eredivisie. De Nijmegenaren speelden hun duizendste wedstrijd in het betaald voetbal en maakten daar een nog groter feest van door de nipte overwinning op de streekgenoot. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Rutger Worm, de aanvaller scoorde vlak voor rust de winnende. FC Groningen won in één van de laatste thuiswedstrijden in het Oosterpark stadion met dezelfde cijfers van FC Twente. Yuri Cornelisse bracht diep in de tweede helft de eindstand op het scorebord. ADO Den Haag deed goede zaken in de wedstrijd tegen degradatieconcurrent Sparta Rotterdam. In een doelpuntrijke wedstrijd wonnen de Hagenezen met 2-3. Roda JC boekte een belangrijke 1-0 zege bij Heracles Almelo en stijgt daarmee een aantal plaatsen op de ranglijst.