Bos: PvdA ontbeert zelfvertrouwen in integratiedebat

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

BosVolgens PvdA-leider Wouter Bos toont zijn partij nog te weinig zelfvertrouwen in het integratiedebat. Bos zegt dat in een interview met de Volkskrant. Hij verwijst daarbij naar de affaire met Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors, die gedwongen werd af te treden na uitlatingen over moslims.

Het optreden van de PvdA na het aftreden kwalificeert Bos als ''niet goed''. Toen de wethouder werd weggestuurd, stelde Pastors dat hij van de PvdA kennelijk nog steeds niet mocht zeggen wat hij denkt. Kort daarna liet PvdA-Kamerlid Peter van Heemst - de nieuwe lijsttrekker voor de Rotterdamse PvdA - weten zich achter de uitspraken van Pastors te scharen door te stellen dat hij het zelf zo had ''kunnen zeggen en misschien ook zo had moeten zeggen''. Later nam Van Heemst daar weer afstand van.

Ook Wouter Bos liet na het aftreden van Pastors weten dat de uitspraken van Pastors op zich moesten kunnen. Bos: ''We zagen dat Pastors zijn aftreden wilde omvormen tot een verhaal dat hij monddood werd gemaakt. We dachten dat dit wel weer op ons zou terugslaan en daarom zijn we achteraf dingen gaan roepen terwijl dat helemaal niet nodig was. Ik kan alleen maar hopen dat we ons lesje nu hebben geleerd.'' Volgens Bos was het de bedoeling te tonen dat er voor de PvdA geen taboes meer zijn. ''Ik kan alleen maar zeggen dat we daar totaal niet in zijn geslaagd en de affaire toont een gebrek aan zelfvertrouwen aan.''