Mensen zappen massaal naar protestacties

Publieke OmroepOndanks de protestacties van de VARA op televisie, raakten de programma's donderdagavond maar weinig kijkers kwijt. Daarbij reageerden veel mensen op de acties door steeds weg te zappen, en dan weer terug te komen. Op Nederland 3 waren alleen de lege decors en het wachtende publiek te zien van VARA-programma's als 'De Leugen Regeert' en 'De wereld draait door'.

De statements van Matthijs van Nieuwkerk, Felix Meurders en Paul de Leeuw, die op een onaangekondigd moment kwamen, zorgden ervoor dat mensen massaal naar Nederland 3 zapten. Dat constateert de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep. Woordvoerder Renť van Dammen is ook verbaasd dat kijkers naar Nederland 3 verhuisden terwijl ze niet konden weten wanneer dat statement werd gemaakt. Een verklaring voor de opvallende zapmomenten heeft hij niet.

Bij reclameverkoper STER is men minder tevreden met de acties. "Heel vervelend", noemt directeur A. Buurman van de STER het. "Ik heb de cijfers nog niet gezien, maar we hebben waarschijnlijk minder bereik gehad. Wij zullen adverteerders daarvoor compenseren, bijvoorbeeld door extra zendtijd." Buurman gaat met de VARA praten. "Het is hun zendtijd, maar ik zal ze wijzen op de consequenties."

Gistermorgen werd de actie op de radio voortgezet. Het VPRO-programma De Ochtenden stond drie uur lang in het teken van de bezuinigingen op de publieke omroep.