Duizendste executie sinds 1976 in VS

Icoon Misdaad Voor de duizendste keer sinds 1976 is in de Verenigde Staten de doodstraf voltrokken. In dat jaar is de doodstraf op twee staten na opnieuw ingevoerd. Vanmorgen om 8.15 uur Nederlandse tijd kreeg de 57-jarige Kenneth Lee Boyd in North Carolina een dodelijke injectie. Hij kreeg de straf voor de moord op zijn vrouw en schoonvader in 1988. Een jury veroordeelde de man unaniem.

Boyd scheidde na dertien jaar van zijn vrouw, maar kon dat niet verkroppen. De oud-Vietnamstrijder en alcoholist schoot zijn vrouw en schoonvader tijdens een woedeaanval voor de ogen van zijn kinderen dood. Na de schietpartij belde hij zelf het alarmnummer: "Ik heb mijn vrouw en haar vader vermoord. Kom me maar halen."

Kort voor de executie wees gouverneur Easley een gratieverzoek af. De zoon van Boyd zegt dat iedereen een tweede kans verdient. Zijn vader heeft deze door de doodstraf niet gekregen.

Buiten de gevangenis hielden demonstranten een wake als verzet tegen de executie. Zestien van hen zijn gearresteerd omdat zij te dicht bij de gevangenispoorten kwamen. Om middernacht volgt in South Carolina de 1001ste voltrekking van een doodsvonnis.