Strand in NH wordt mogelijk honderden meters breed

De mogelijkheid dat het strand in de kop van Noord-Holland bij onder meer Petten en Groote Keeten enige honderden meters breed wordt, komt steeds dichterbij. Dat betoogde gisteren in Zijpe wethouder Morsch tijdens een commissievergadering over een jachthavenproject bij Petten. Volgens Morsch worden er bij Rijkswaterstaat diverse maatregelen besproken om de kustveiligheid in de kop van Noord-Holland te verbeteren. Jaarlijks worden er in Noord-Holland nu delen van de duinen en het strand weggeslagen. Om dat te voorkomen worden er al geregeld zandsuppleties (zandopspuitingen) uitgevoerd. Het laatste jaar onder meer bij Egmond aan Zee.

De mogelijkheid om de kust te beschermen door de aanleg van een grote 'gladde kust', wint volgens Morsch steeds meer aanhang. Deze manier sluit ook aan bij de opstelling van de gemeente Zijpe, die steeds heeft gesteld dat maatregelen voor de kustveiligheid zeewaarts moeten worden genomen, en niet aan binnenkant van dijk en duinen.

Om het strand honderden meters breed te maken is wel een gigantische zandsuppletie nodig, velen malen groter dan die nu worden uitgevoerd. Morsch: ''Je praat dan over miljoenen kubieke meters zand, waarmee heel wat tijd gemoeid is. Behalve een paar honderd meter strand heb je ook te maken met enkele honderden meters zand opspuiten onder de waterlijn.''


Strand nu bij Groote Keeten bij vloed.