Stichting klaagt Donner en Verdonk aan

JustitieTegen de ministers Piet Hein Donner van Justitie en Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken is aangifte gedaan wegens dood door nalatigheid, het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel en het onderwerpen van personen aan wrede en onmenselijke behandeling. De aangifte is afkomstig van de stichting Een Royaal Gebaar en heeft betrekking op de Schipholbrand waarbij elf illegalen om het leven kwamen.

De stichting was al een paar weken bezig de aanklacht voor te bereiden. Ze werd daarbij gesteund door bijna twintigduizend handtekeningen van onder meer oud-minister Jan Pronk, cabaretier Freek de Jonge en schrijver Geert Mak. Volgens de initiatiefnemers is de fatale brand geen toevallig incident maar een logisch gevolg van het gevoerde beleid. De stichting vraagt de officier van justitie in Haarlem om een strafrechtelijk onderzoek.

Een Royaal Gebaar vindt het niet nodig eerst de andere langdurige onderzoeken naar de brand af te wachten. De stichting waarschuwt voor de kans op herhaling en bovendien zou dan geen recht worden gedaan aan de slachtoffers.