'Mentaal verzuim' schering en inslag

Icoon Algemeen'Mentaal verzuim', oftewel gelummel op het werk, kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks miljoenen. Dat stellen de vijf grootste arbodiensten. Hoeveel precies gelummeld wordt is niet bekend, maar geschat wordt dat mentaal verzuim zeker even duur is als het gewone ziekteverzuim.

Volgens organisatiebureau United Sense is een dienstverlenend bedrijf met duizend werknemers per jaar 19,6 miljoen euro kwijt is aan gelanterfant, uitgaande van 20 procent collectief mentaal verzuim. Volgens woordvoerder Hans Visser van het bureau is een mentaal verzuim van tien procent gezond. Hij gaat er echter vanuit dat het collectief mentaal verzuim vijftien tot veertig procent bedraagt. "En dat is niet meer gezond", aldus Visser.

Werknemers houden lange pauzes, zitten uitgebreid voor privé-zaken op het internet, of zijn nauwelijks betrokken bij het werk dat ze uitvoeren. Leidinggevenden zouden de ogen sluiten voor het probleem. "Managers hebben dan het gevoel dat ze het niet goed doen, dus mag het ook niet zichtbaar worden", aldus Visser. Gebrek aan perspectief, stille conflicten of een slechte communicatie kunnen een oorzaak zijn van het gelanterfant.