Gratie verleend bij duizendste executie VS

kodak en Wie_zal_het_weten hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon MisdaadGouverneur Mark R. Warner van Virginia heeft Robin Lovitt gratie verleend. Lovitt was eigenlijk gedoemd om deze week het duizendste slachtoffer van de doodstraf in de Verenigde Staten te worden, sinds deze in 1976 werd heringevoerd. Lovitt was wegens moord veroordeeld tot de doodstraf, nu zal hij de rest van zijn leven in de cel moeten slijten.

De gratieverlening vond plaats minder dan 24 uur voor de executie zou gebeuren. In een verklaring meldde de gouverneur dat zijn beslissing niets te maken heeft met het feit dat het de duizendste executie zou zijn. "Dit besluit wordt enkel genomen als het eerlijk wordt gedaan", zo zei hij. Volgens Warner zijn enkele bewijzen tegen Lovitt na zijn rechtszaak vernietigd, waardoor er, niet lang voor de geplande executie, geen eerlijke hoorzitting meer kon plaatsvinden.

Warner zei er wel van overtuigd te zijn dat Lovitt terecht schuldig bevonden is. De man zou in 1998 bij een overval een medewerker van een biljartzaal met een schaar hebben doodgestoken. Lovitt heeft bekend de overval te hebben gepleegd, maar zegt dat iemand anders de medewerker heeft vermoord. De DNA-tests die werden gedaan, bewezen niet de schuld van Lovitt.

De democratische gouverneur heeft in de vier jaar dat hij aan de macht is in Virginia nog nooit eerder gratie verleend. De afgelopen vier jaar zijn elf mensen geëxecuteerd in de staat. De duizendste executie zal nu, mits daar geen gratie wordt verleend, aanstaande vrijdag plaatsvinden in North Carolina. Kenneth Lee Boyd werd daar veroordeeld tot de doodstraf voor het vermoorden van zijn ex-vrouw en haar vader.


Robin Lovitt