Turken en Koerden in actie tegen eerwraak

AlgemeenVoorzitter Zeki Arslan van de Samenwerkende Turkse Organisaties (STO) zal vanmiddag in Den Haag de aftrap geven voor een landelijke handtekeningenactie in Nederland tegen eerwraak. Turkse en Koerdische organisaties willen gezamenlijk gedurende één jaar een campagne voeren, die er toe moet leiden dat vanuit deze gemeenschappen openlijk stelling wordt genomen tegen eerwraak en geweld tegen vrouwen in het algemeen.

De eerste handtekeningen zullen worden gezet door een aantal Kamerleden, onder wie Ayaan Hirsi Ali (VVD), Nebahat Albayrak (PvdA) en Harry Van Bommel (SP). Binnen een jaar hopen de organisatoren 10.000 handtekeningen te hebben verzameld in de Turkse en Koerdische gemeenschap.

Arslan zegt vooral nieuwsgierig te zijn naar hoe mensen reageren: ''We rekenen op veel instemmende reacties maar misschien komt er ook wel een tegengeluid. We willen de mensen uitdagen om stelling te nemen tegen geweld tegen vrouwen, zoals eerwraak. Verder vind ik het een interessante ontwikkeling dat ook Koerden meedoen aan de campagne. We leggen een zware verantwoordelijkheid bij de gemeenschap zelf en niet alleen bij politie, justitie of de blijf-van-mijn-lijfhuizen waar de slachtoffers vaak worden opgevangen.''