Shimon Peres staat achter Ariel Sharon

Icoon AlgemeenDe Israëlische politicus Shimon Peres verlaat zijn Arbeiderspartij en stelt zich op achter premier Ariel Sharon. Deze laatste verliet onlangs zijn partij Likud vanwege het felle verzet binnen die partij tegen de recente terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Sharon (77) richtte de nieuwe partij Kadima op, en wil daarmee deelnemen aan de eerstvolgende verkiezingen.

De 82-jarige Peres wordt geen lid van Kadima. Ook zou hij niet in de running zijn voor een parlementszetel. De huidige vice-premier zou wel kandidaat zijn om een plek in een eventuele volgende regering onder leiding van Sharon in te nemen. De parlementsverkiezingen vinden over vier maanden plaats. Kadima lijkt volgens de laatste peilingen in één klap de grootste partij te gaan worden in Israël.

Peres was jarenlang de leider van de Israëlische Arbeiderspartij. Begin november verloor hij echter de strijd om het leiderschap van de partij van zijn voormalige volgeling Amir Peretz. In 1994 ontving Peres samen met Yitzhak Rabin en Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede voor het tot stand brengen van de Oslo-akkoorden.
Submitter:  Bron: ANP e.a.