Ook apen spreken in dialect

ReadMe (herschreven!) had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon WetenschapDe taal van de apen lijkt voor mensen allemaal hetzelfde. Toch is er ontdekt dat ook apen in dialect spreken, net zoals de mens dat doet. Dit is naar voren gekomen uit een onderzoek uit Japan. Eén apensoort heeft vaak verschillende dialecten, afhankelijk van het leefgebied van de apen. Het Duitse wetenschappelijke tijdschrift 'Ethology' komt met de resultaten van het onderzoek in de aanstaande decembereditie.

"Verschillen tussen het onderlinge geklets van apen zijn net zoals dialecten bij mensen", aldus hoofdonderzoeker Nubuo Masataka van de universiteit van Kyoto. Tien jaar lang deed zijn team erover om tot deze conclusie te komen. Ze onderzochten stemgeluiden van twee groepen apen van dezelfde primaatsoort. De groepen die onderzocht werden leefden beiden in verschillende delen van de wereld. Eén groep leeft op het Zuid-Japanse eiland Yakushima, de andere groep in het centrum van Japan. Die tweede groep is in de jaren vijftig afgesplitst van de eerste groep.

De groep in het centrum van Japan spreekt met een stemgeluid dat gemiddeld 110 hertz lager ligt dan dat van de apen op het eiland. Dit verschil is veroorzaakt door de hoge bomen op het eiland, die het stemgeluid dempen. De apen kunnen elkaar daarom beter verstaan als ze met een hogere stem praten. De groep in het centrum had geen last van bomen in zijn woongebied, zodat de dieren hun stemgeluid niet aan hoefden te passen. Masataka hoopt dat zijn resultaten "misschien wel leiden tot een aanwijzing voor het ontstaan van de menselijke taal".