Deze week duizendste executie in VS

Icoon MisdaadDeze week staat in de Verenigde Staten (VS) de duizendste executie gepland sinds de doodstraf in 1976 weer is ingevoerd. Robin Lovitt, die is veroordeeld wegens moord, is de 'gelukkige'. De doodstraf is momenteel mogelijk in 38 Amerikaanse staten.

In 1972 kwam er een officiŽle stop op de doodstraf, omdat het onmenselijk en wreed zou zijn. Vier jaar later beslistte het Hooggerechtshof dat executies weer zijn toegestaan. Met maar liefst 355 executies sinds de herinvoering is Texas koploper, gevolgd door Virginia (94) en Oklahoma (79).

Toch worden in de VS steeds minder executies voltrokken en is er steeds meer sprake van uitstel. Uit een peiling van vorige maand bleek dat 64 procent van alle Amerikanen voorstander is van de doodstraf, terwijl tien jaar geleden dat aantal op maar liefst 80 procent lag. Jury's in de VS veroordelen ook steeds minder mensen tot de doodstraf. In 1999 zijn 98 mensen ter dood gebracht, tegen 59 in 2004.

Onlangs kwam de straf nog negatief in het licht, doordat een tiener geŽxecuteerd was die onschuldig bleek te zijn. Sinds maart vorig jaar is de doodstraf niet meer mogelijk voor tieners.