Ophokplicht waarschijnlijk opgeheven in 2006

Icoon PolitiekDe afschermplicht voor vogels in risicogebieden wordt door minister Veerman van Landbouw waarschijnlijk per 1 januari ingetrokken. Dit heeft hij in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Kippen en ander pluimvee mogen vermoedelijk vanaf januari dus gewoon weer buiten scharrelen. Tot die tijd zitten de dieren echter nog steeds afgeschermd van de buitenwereld, ter preventie van een uitbraak van de vogelgriep.

Een week geleden werd er nog geadviseerd door Europese deskundigen dat de ophokplicht het beste tot eind mei in stand kan worden gehouden. Hierop besloot de Europese Commissie dat lidstaten zelf zeggenschap over deze kwestie hebben.

De reden van de opheffing is de piek van de vogeltrek die half december voorbij zal zijn, en het feit dat er nog geen besmette dieren zijn aangetroffen. Veerman zal eind december zijn definitieve besluit nemen.

Het is nog niet duidelijk hoelang er buiten mag worden gescharreld. Als de risico's van de voorjaarstrek te groot zijn, zal de afschermplicht opnieuw worden ingesteld door de minister. Alle afgeschermde vogels moeten per 1 juni 2006 weer naar buiten.