Voetbal: Uitslagen Eredivisie (week 47)

Icoon EredivisieDe dertiende speelronde van de Nederlandse Eredivisie - waarvan maar slechts vijf wedstrijden doorgingen vanwege het slechte weer - kende geen grote verrassingen. De top drie bestaande uit PSV, Feyenoord en AZ boekten allemaal een eenvoudige overwinning. Ajax kwam dit weekeinde weer eens niet tot scoren en omdat FC Utrecht dat wel deed, verloor het voor de vijfde maal.

Koploper PSV, dat vorige week de concurrentie dichterbij zag komen door het gelijkspel in Waalwijk tegen RKC, ontving in eigen huis het laag geklasseerde ADO Den Haag. De landskampioen die eerder deze week nog een pak op de broek kreeg van Schalke '04 in de Champions League, won de wedstrijd eenvoudig met 3-0. Twee doelpunten kwamen vanaf het hoofd van Vennegoor of Hesselink. De eindstand in het Phillips stadion werd bepaald door Arouna Koné: 3-0.

Clubs als Ajax, AZ, PSV en SC Heerenveen konden niet winnen van Heracles Almelo, maar dat geldt niet voor Feyenoord. De Rotterdamse club bracht een ware galavoorstelling op de mat tegen de promovendus. Een stunt zat er voor de Almeloërs geen moment in. In het eerste bedrijf van de oneerlijke strijd liep Feyenoord vaak simpel door de defensie van Heracles. Na iets meer dan een half uur stond het al 3-0, door doelpunten van Boussaboun, Greene en Kalou. In de tweede helft liep het elftal van Erwin Koeman verder uit, bij zeven stopte de teller. De doelpunten kwamen op naam van Kuijt (2), weer Boussaboun en De Guzman. Rudy Jansen redde de spreekwoordelijke eer voor Heracles door in de slotfase de enige goal voor de bezoekers te maken.

AZ blijft vooralsnog in het spoor van PSV en Feyenoord. De formatie van Louis van Gaal won in de Alkmaarderhout van Roda JC: 2-0. Eerder deze week speelde de club uit Alkmaar nog met 0-0 gelijk tegen het Engelse Middlesbrough, tot teleurstelling van Van Gaal. AZ was een stuk beter dan Roda JC, maar dat kwam niet tot uiting in de stand. De doelpunten werden gemaakt door Landzaat en in de voorlaatste minuut door Koevermans. De achterstand van AZ op PSV blijft door de zege drie punten.

SC Heerenveen - afgelopen donderdag nog in de UEFA Cup schlemielig verloren van Olympique Marseille in de laatste minuut - moest deze speelronde aantreden tegen RBC Roosendaal. Het kende geen moeite met de rode lantaarndrager en het zegevierde met 2-0. De Friezen hebben nu drie maal achtereen gewonnen en zijn alweer zes wedstrijden ongeslagen. Van deze cijfers mag Ajax allemaal maar dromen. De Amsterdammers - dinsdag nog in een zwakke Champions League poule doorgedrongen naar de tweede ronde - verloren weer eens bij angstgegner FC Utrecht: 1-0. Tiendalli scoorde via een volley het enige doelpunt van de wedstrijd. Met de nederlaag staat Ajax teleurstellend in het rechterrijtje. FC Utrecht doet het goed met een zesde plaats.