GL-senator Pormes wil zetel nog niet prijsgeven

PormesGroenLinks-senator Sam Pormes zal niet zomaar zijn zetel in de Eerste Kamer opgeven. Dat heeft hij in een e-mail aan het partijbestuur laten weten. Het partijbestuur van GroenLinks gaf afgelopen maandag aan dat ze geen vertrouwen meer heeft in de 51-jarige politicus. Hij heeft volgens het bestuur gelogen over zijn verleden. Uit een eigen onderzoek van de partij bleek onder meer dat Pormes eind jaren 70 heeft deelgenomen aan guerrilla-trainingen in Jemen.

Ook over een aantal andere zaken uit zijn verleden heeft Pormes GroenLinks niet altijd volledig ingelicht, aldus het onderzoek. Het gaat om zijn contacten met de Molukse treinkapers bij De Punt in 1977, zijn betrokkenheid bij een schietpartij met de politie in 1982 en om een geval van ten onrechte ontvangen WW.

De in opspraak geraakte Pormes ontkent nog steeds dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan bovengenoemde feiten. De commissie die namens GroenLinks de zaken onderzocht, zou zich gebaseerd hebben op onbetrouwbare getuigen. Pormes wil nu dat dat de diverse adviescolleges binnen GroenLinks zich uitspreken over zijn positie, voordat hij een besluit neemt over zijn politieke toekomst.

Wat groenLinks gaat doen als Pormes blijft zitten is nog onduidelijk. Men zou hem kunnen royeren als lid, maar ook een mogelijkheid is dat men een partijcongres zal laten beslissen of Pormes mag blijven of niet.