'Niet-Winkeldag' tegen armoede in de wereld

Icoon ShockingIn enkele Nederlandse steden is gisteren als tegenwicht tegen de 'westerse drang tot consumptie' een 'Niet-Winkeldag' georganiseerd. Met ludieke acties probeerde de organisatie winkelend publiek bewust te maken van de armoede in de rest van de wereld en de gevolgen van overconsumptie voor het milieu. De dag werd onder meer in Amersfoort, Den Bosch, Rotterdam en Utrecht gehouden.

In Nederland werd de dag gecoördineerd door Omslag, een werkgroep die 'met acties en publicaties de aandacht vestigt op thema's als milieu, vrede en solidariteit'. In de verschillende steden gingen de deelnemers van de 'Niet-Winkeldag' de straat op om folders uit te delen en op alternatieven voor het winkelen te wijzen. Zo is er in Arnhem op straat gebadmintond. Er reden op verschillende plaatsen mobiele weggeefwinkels en stonden er ruilkramen op de straat, waar 'overbodige' spullen konden worden ingeleverd of geruild, zodat er geen nieuwe spullen hoeven worden gekocht.

Onder de naam 'Buy Nothing Day' werd de dag ook georganiseerd in België, Canada, Duitsland, Engeland, Finland, Ierland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Polen, Slovenië, de Verenigde Staten en Zweden.