Storm zorgt voor veel problemen

Icoon Algemeen De storm die op dit moment over ons land raast, zorgt voor veel problemen. Het verkeer in het midden en oosten van het land heeft last van sneeuwbuien. Volgens de politie zijn er extreem veel ongelukken gebeurd. De ochtendspits was veel drukker dan gebruikelijk op vrijdag, zo meldt de ANWB.

Op de A2 ter hoogte van Weert-Noord (Maastricht richting Eindhoven) is vanochtend een vrachtwagen door de vangrail geschoten. Door het ongeval stond er om 8.00 uur vanochtend twaalf kilometer file. In het westen van het land zorgen vooral de wind en de hagel- en regenbuien voor veel overlast.

Tussen Rotterdam en Schiedam-Nieuwland was vrijdagochtend geen treinverkeer mogelijk. De storm heeft vannacht op station Schiedam-Centrum platen van de overkapping weggeblazen. Rond 10.30 uur reden er geleidelijk weer treinen.

Ook het vliegverkeer op Schiphol ondervindt hinder van de storm. Op dit moment is slechts één baan in gebruik. Daardoor kunnen er op de luchthaven maar twintig vliegtuigen per uur landen, normaal zijn dat er zeventig. Rotterdam Airport heeft vooralsnog geen last van de storm. Vliegtuigen kunnen gewoon landen en vertrekken.

Door de noordwesterstom zijn diverse schepen op de Noordzee in problemen geraakt. Drie bemanningsleden van de veerboot Maersk Flanders raakten gewond toen zij op het dek door een golf werden getroffen. Reddingboten van de KNRM pikten vrijdagochtend vier bemanningsleden van het jacht Banzai op. Andere schepen hadden moeite tegen de harde wind in te varen of raakten stuurloos.

Het onstuimige weer, dat wordt veroorzaakt door een depressie uit Scandinavië, houdt de hele dag aan. Langs onze westkust staat tot vanavond een westerstorm met windkracht negen en zeer zware windstoten rond 110 kilometer per uur. In de oostelijk helft van het land gaan sneeuw en gladheid voor problemen zorgen. Plaatselijk kan vanmiddag een sneeuwlaag van meer dan tien centimeter ontstaan.