Bespuger Verdonk krijgt werkstraf

Icoon JustitieWaar anti-Verdonk spandoeken en posters wel mogen worden opgehangen, is het bespugen van de bewindsvrouw niet toegestaan. De politierechter in Amsterdam heeft Sven van H. vandaag namelijk een werkstraf van zestig uur opgelegd. De 19-jarige jongen bespuugde de minister eind september in zijn woonplaats Amsterdam.

H. trachtte Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) in haar gezicht te spugen toen zij met haar partner en kinderen in de Leidsestraat liep. Verdonk kon haar gezicht tijdig afwenden, waardoor de spuug op haar kleding terechtkwam. H. verklaarde voor de rechtbank in een opwelling gehandeld te hebben. "Ik kwam uit een boekhandel en was mijn fiets aan het losmaken en toen liep zij daar. Ze glimlachte terwijl ik haar boos aankeek. Ik ben het niet eens met haar beleid op onrechtmatige wijze mensen het land uit te zetten", zo zei hij. H. gaf aan dat de combinatie van het glimlachen van de minister en zijn onvrede over haar beleid tot het bespugen heeft geleid.

Een "buitengewoon vernederend" gebeuren, aldus de politierechter vandaag. "Dit is een poging tot aantasting van het gezag van de regering. Bovendien gebeurde het in een zeer drukke straat en in het bijzijn van familieleden." Omdat H. al zestien dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij nog maar 28 uur van zijn werkstraf uit te voeren.