Anti-Verdonk posters mogen blijven hangen

Icoon JustitieSpandoeken en posters met beledigende teksten aan het adres van minister Verdonk mogen niet langer weg worden gehaald door de Staat. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag besloten. Het ging in de rechtszaak om een poster met de tekst "Reisbureau Rita, arrestatie - deportatie - crematie, adequaat tot het bittere eind".

De bewuste poster hing aan een pand in Nijmegen. Eerder had de Nijmeegse fractievoorzitter van GroenLinks, Wouter van Eck, de poster opgehangen achter het raam van zijn woning en zijn fractiekamer in het stadhuis. In zowel Nijmegen als Amsterdam werden de afgelopen weken diverse posters met beledigende teksten aan het adres van de minister van Integratie en Vreemdelingenzaken verwijderd.

De rechter deed vandaag geen uitspraak over de gemeente Amsterdam, die in eerste instantie ook was gedaagd. Dit omdat het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vorige week al aangaf voorlopig geen spandoeken meer in beslag te nemen. De rechter was van mening dat de Staat dit ook niet mag doen, tenzij het OM overgaat tot strafvervolging en de strafrechter alsnog beslist dat de teksten smadelijk zijn.