Moslima eist niet te worden 'verstoord'

JustitieEen Amsterdamse moslima heeft gisteren in een kort geding geëist dat de politie stopt met haar hinderlijk te volgen. De vrouw, een tot de islam bekeerde Nederlandse, wordt sinds oktober nauwlettend door de politie in de gaten gehouden. Dit zogenoemde 'verstoren' is een beleid dat mede is ontwikkeld door burgemeester Job Cohen. Het is bedoeld om moslims die radicaliseren, maar nog geen strafbare feiten hebben gepleegd, te laten weten dat ze in de gaten worden gehouden. Cohen liet al eerder weten dat men met dit beleid op het randje van de wetgeving balanceert, maar hij verdedigde het door te stellen dat je deze lieden ook niet ongestoord hun gang kan laten gaan.

Het kort geding dat gisteren diende, is de eerste juridische test of het beleid deugt. De moslima, die onder geen beding met haar naam in de media wil komen, zou volgens de politie radicaliseren. Ze is streng gelovig, draagt traditionele islamitische gewaden en geeft mannen geen hand. Ook zou ze met een man omgaan die banden heeft met de Hofstadgroep.

'Valse tip'
De vrouw zegt zelf helemaal niet te radicaliseren. Volgens haar advocaat gaat ze niet om met leden van de Hofstadgroep, bezoekt ze geen moskee en spreekt ze geen Arabisch. Er is geen concrete aanleiding om haar te volgen, stelt hij. Schamper merkt de raadsman op dat ''we kennelijk al potentiële terroristen aan hun kleding kunnen herkennen.'' Hij vermoedt dat de ex-man van de vrouw, waartegen een contact- en straatverbod loopt, achter een valse tip zit. Zo werd er na een anonieme tip onlangs een inval gedaan in haar woning, omdat er explosieven zouden liggen: er werd echter niets aangetroffen.

Begin oktober laat een buurtregisseur aan de moslima weten dat zij ''bijzondere aandacht heeft van de politie'' en dat zij gaat worden gevolgd. Vanaf die tijd slaapt de vrouw slecht, zijn haar drie kinderen doodsbang en staat er 's nachts een auto voor haar deur. Haar advocaat noemt dit buiten proportioneel en een aantasting van de persoonlijke leefsfeer.

De rechter zal op 1 december uitspraak doen in deze eerste testcase van het verstoringsbeleid.