'Geen baby's voor mishandelende moeders'

Icoon AlgemeenDe rechter moet de mogelijkheid krijgen om moeders die een kind hebben verwaarloosd of mishandeld te dwingen tot het gebruik van anticonceptiemiddelen. Dat is de mening van PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken, die hierover een initiatief-wetsvoorstel wil indienen. Hoe een dergelijke wet moet worden uitgevoerd, moet nog nader worden bepaald.

Van Dijken komt met haar voorstel na discussies in de Tweede Kamer over de vraag of mensen met verstandelijke beperkingen kinderen mogen krijgen. Gisteren werden er in Amsterdam vier mensen aangehouden na de dood van een zes dagen oude baby; de verstandelijk gehandicapte ouders, de opa en zijn vriendin. Een zevenjarig halfzusje van de baby bleek al meerdere malen in het ziekenhuis beland met verwondingen. Zij is inmiddels uit huis geplaatst.

Volgens Marjo van Dijken zouden ouders met verstandelijke handicaps in principe wel kinderen moeten kunnen krijgen. Als de rechter echter vaststelt dat ouders ernstig hebben gefaald in de opvoeding dan mag naar haar mening worden ingegrepen en een gedwongen anticonceptiegebruik worden opgelegd.