Bond tegen het vloeken in de problemen

De Bond tegen het Vloeken zit in de geldproblemen. Volgens directeur Rijk van de Poll kan de bond straks dan ook niet meer onderzoeken hoeveel er gevloekt wordt op televisie. Onderzoeksbureau TNS NIPO telt drie keer per jaar een week lang zestien uur per dag het aantal vloeken, verbasterde vloeken, verwensingen en scheld- en schuttingwoorden op de Nederlandse televisiezenders. Dat kost de Bond tegen het vloeken ieder jaar 30.000 euro.

"De bodem is nu in zicht", zegt woordvoerder Teunis Bunt. Volgens hem heeft de vloekmonitor een belangrijke functie. "De Vloekmonitor leverde voor het eerst harde cijfers op over de hoeveelheid vloeken op de buis".

Vorig jaar kwam uit het onderzoek dat er 1850 vloeken per week waren, een gemiddelde van 1,3 grove woorden per uur. "Het beeld bestond bijvoorbeeld altijd dat de commerciële zenders verantwoordelijk waren voor de meeste vloeken, en dat het bij de publieken wel meeviel. Uit de cijfers van de Vloekmonitor werd duidelijk dat de publieke zenders niet onderdoen voor de commerciëlen". De Bond zoekt nu naar een nieuwe geldschieter.