'Amerikaanse kinderen als proefkonijn'

Icoon WetenschapHet uitvoeringsorgaan van het Amerikaanse congres heeft in haar nieuwe richtlijnen laten opnemen dat het testen van chemische stoffen in bestrijdingsmiddelen op kinderen is toegestaan. De EPA (Environmental Protection Agency) is verantwoordelijk voor de handhaving en uitvoering van de Amerikaanse milieuwetten. Recent zijn de regels voor het testen van chemische stoffen opnieuw op papier gezet.

Tot woede van milieuorganisaties, wetenschappers en zelfs congresleden blijken er enorme hiaten in de regelgeving te zitten. Zo is het testen van mishandelde of verwaarloosde kinderen toegestaan zonder toestemming van ouders of voogd en mag er getest worden op gehandicapte kinderen. Ook mag er meer dan normaal gezondheidsrisico genomen worden met het testsubject als er een direct voordeel voor het geteste kind kan ontstaan.

De regelgeving moest worden aangepast omdat al eerder naar buiten was gekomen dat sommige mensen tijdens tests bloot waren gesteld aan chemische stoffen. De slachtoffers hadden meestal geen flauw idee waarom de tests werden uitgevoerd. Volgens de organisatie zijn de regels nu juist aangescherpt om kinderen en zwangere vrouwen beter te beschermen. Een van de regels beschrijft echter specifiek dat "het testen met chemische stoffen is toegestaan op kinderen waarvan is aangetoond dat ze zijn misbruikt of verwaarloosd".