'Bush wilde Al Jazeera bombarderen'

MRDB en ziggyziggyziggy hadden ons via de nieuws-submit te melden:

VS - George Bush Jr.De Amerikaanse president George Bush wilde vorig jaar een bombardement uitvoeren op het hoofdkantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Volgens de Britse krant The Daily Mirror zou Bush zich zo aan de berichtgeving van de zender over de oorlog in Irak hebben geŽrgerd, dat hij het hoofdkantoor wilde platgooien.

De Britse premier Tony Blair zou Bush overtuigd hebben het plan niet voort te zetten, omdat een dergelijk bombardement wereldwijd tot hevige protesten zou leiden. Al Jazeera is gevestigd in Qatar, een land dat geldt als bondgenoot van de Verenigde Staten. De krant baseert zich op een zeer geheim document uit Downing Street 10, waar Blair kantoor houdt. Volgens een anonieme bron van de krant is het document "explosief en zeer schadelijk voor Bush".

Bush en Blair zouden hun onderhoud in april vorig jaar hebben gehad, terwijl Amerikaanse troepen probeerden opstandelingen in het rebellenbolwerk Fallujah in bedwang te krijgen. Zowel Washington als Londen ergerde zich enorm aan de berichtgeving van Al Jazeera, die filmde achter de linies van de rebellen en beelden toonde van dode militairen en Iraakse slachtoffers.

De voormalig Britse minister van Defensie, Peter Kilfoyle, heeft dinsdag opgeroepen het document te publiceren. "Het is beangstigend te bedenken dat een man die zo machtig is als Bush, dergelijke achteloze actie kan voorstellen", aldus de partijgenoot van Blair.