Agent die fietser doodreed verdachte

PolitieDe Rijksrecherche verhoort de agent die eerder deze maand in Dordrecht de 25-jarige Niels van Dasler doodreed, als verdachte. Mogelijk wacht de politieman een vervolging wegens dood door schuld. Volgens De Telegraaf blijkt uit het eerste onderzoek dat de achteruitrijdende politiebus zeker vijftig kilometer per uur reed voordat de fietsende Van Dasler werd geschept. Het slachtoffer belandde enkele meters verderop met zijn hoofd tegen een stoeprand en was op slag dood.

De politie zei na de dodelijke aanrijding dat het slachtoffer kort na een inbraakmelding op zijn fiets uit de bosjes bij de Don Boscoschool in Crabbehof kwam. Op grond daarvan is hij toen door inzittenden van de surveillancewagen als verdachte aangemerkt. Inmiddels heeft zich een kroongetuige bij de nabestaanden gemeld die deze lezing finaal onderuithaalt. ''De jongen zat in het bushokje op nog geen tien meter afstand van de plaats van het ongeval. Volgens hem reed Niels gewoon over de Groen van Prinstererweg en is er geen sprake van dat hij uit het struikgewas kwam,'' aldus Niels vader Eldert van Dasler.

De getuige vertelde dat de politie ZuidHolland-Zuid na de dodelijke aanrijding geen belangstelling had voor zijn verklaring. Na bemiddeling van de zeer verontwaardigde ouders is de jongen gisteren in contact gebracht met de Rijksrecherche. De ouders van Niels geven toe dat hun zoon geen lieverdje was (hij pleegde inbraken en fietsendiefstallen), maar vinden dat de chauffeur van de politiebus niet vrijuit kan gaan: ''Wie met vijftig kilometer per uur achteruit op een weerloze fietser inrijdt, neemt welbewust het risico dat er slachtoffers vallen.''

Niels van Dasler werd afgelopen donderdag gecremeerd. Sindsdien zijn er in Dordrecht brandstichtingen geweest bij drie politiebureaus en een kantoor van een woningcoörperatie. Deze zouden mogelijk wraakacties zijn naar aanleiding van de dood van Niels. Zondag arresteerde de politie een 22-jarige verdachte.