Uitspraak Hoge Raad in zaak-Murat D.

Icoon JustitieDe Hoge Raad doet vandaag uitspraak in de strafzaak tegen Murat D. Vorig jaar werd hij tot vijf jaar cel plus TBS veroordeeld voor de moord op conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College. Hij ging hiertegen in hoger beroep, maar het gerechtshof nam de strafmaat over. De advocaat van D., Bram Moszkowicz, heeft daarop het vonnis aangevochten bij de Hoge Raad. Hij wil dat D. volgens het jeugdrecht veroordeeld wordt.

D. schoot Van Wieren in januari vorig jaar van dichtbij door het hoofd in de kantine van het Haagse Terra College. De minderjarige D. werd vanwege de ernst van het misdrijf veroordeeld volgens het volwassenenstrafrecht. D. was ten tijde van de moord 16 jaar. Als hij volgens het jeugdrecht was berecht, had hij maximaal twee jaar cel en zes jaar tbs kunnen krijgen.

Vorige maand kreeg D. een jaar extra jeugddetentie opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk, wegens zware mishandeling van een medegevangene.

Update 13:05
De Hoge Raad heeft het cassatieberoep verworpen. Dit betekent dat de straf voor Murat D. wegens het doodschieten van zijn conrector Hans van Wieren definitief vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging is.

De uitspraak staat inmiddels online