'Studenten moeten harder studeren'

Icoon OnderwijsStudenten aan de universiteit besteden gemiddeld slechts 29 uur per week aan studeren. Dat blijkt uit de Studentenmonitor 2004. VVD-staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs vindt dan ook dat studenten zich meer met hun studie bezig moeten houden.

Rutte stuurt de Studentenmonitor 2004 vandaag naar de Tweede Kamer. Hieruit blijkt ook dat rechtenstudenten maar 24 uur per week met hun studie bezig zijn. "Ik ben daar enorm van geschrokken. Hoger onderwijs wordt de komende jaren nog belangrijker dan het al is. We moeten onze concurrentiepositie ten opzichte van China en de VS verbeteren, en dat vraagt om nieuwe leiders in ons land. Die moeten voor een belangrijk deel uit het hoger onderwijs komen", zo zegt Rutte in De Telegraaf.

De staatssecretaris vindt verder dat universiteiten en hogescholen studenten meer moeten uitdagen door bijvoorbeeld de studiedruk op te voeren. "De samenleving steekt veel geld in het hoger onderwijs en mag dan ook verwachten van de onderwijsinstellingen dat ze hun studenten zinvol aan het werk zetten", aldus Rutte.